עובדות חשובות על רישום פטנט
רישום פטנט הינו הליך מורכב הכרוך בעלויות בלתי מבוטלות ועשוי להתפרס על פני שנים. יחד עם זאת, מדובר במהלך חיוני על מנת לקבל הגנות משפטיות על המצאה מסוימת, וזאת לתקופה העומדת לרוב על עשרים שנה. לאור ניסיון נרחב בתחום הרישום ועריכת הפטנטים, מובאות לפניכם מספר עובדות חשובות על תחום זה מטעם The Patenters , המרכז לקניין רוחני – עורכי פטנטים.
לא כל רעיון יכול להפוך לפטנט
למי שמעוניין לבצע רישום פטנט על רעיון לחיים מאושרים, לסוד הקיום או למציאת בן הזוג המושלם, כדאי לחשוב שוב. הלכה למעשה, רישום פטנט יכול להתבצע רק על המצאות הניתנות למימוש טכנולוגי. למעשה, במרבית המדינות אי אפשר לרשום פטנט אפילו על תוכנות מחשב, ובוודאי שלא על יצירות אומנות או פרסומות (טובות וחדשניות ככל שתהיינה). זכויות היוצרים עליצירות כאלה נרשמות בדרכים אחרות.
פטנט מעניק הגנה משפטית חשובה
כאמור, רישום פטנט נותן זכות על המצאה באופן של שלילת האפשרות למכור או לייצר אותה ממי שאינו בעליה. יחד עם זאת, בעל הפטנט יכול לאשר את השימוש לצד אחר עבור תשלום, וכמובן גם להשתמש בעצמו בהמצאה לצרכי ייצור ומכירה. העיקרון העומד מאחורי הגנה משפטית זו הוא לעודד חדשנות ופיתוחים הדורשים השקעת זמן וכסף, כאשר הממציא מקבל בלעדיות על המצאתו לתקופה ארוכה. יחד עם זאת, התקופה מוגבלת בזמן כדי למנוע איסור מוחלט על שימוש בהמצאות, ומלבד זאת הרישום כרוך בחשיפה של פרטים טכניים המסייעים בקידום תחום ההמצאה בכללותו ובהעברת הידע לנחלת הציבור.
אין דבר כזה פטנט עולמי
חשוב להבין כי פטנט מעניק זכויות משפטיות במדינה המסוימת שאליה הוגשה הבקשה, ולא באחרות. כלומר, על מנת ליהנות מהגנות במדינות מרובות יש לרשום את הפטנט בכל אחת ואחת מהן, בהתאם לשיקולי עלות ותועלת. יחד עם זאת, קיימות מספר אפשרויות לייעול ההליכים, כגון הגשת בקשה בהתאם לאמנת PCT. כאן הבקשה נבחנת ברשות משותפת למדינות החתומות על האמנה ולאחר מכן יש המשך לאישור בלבד בכל אחת מהמדינות. חשוב לציין כי מרבית המדינות חתומות על אמנת פריז הקובעת, שהגשת פטנט במדינה החתומה על האמנה פותחת תקופה בת שנה, בה ניתן להגיש בקשות למדינות חתומות נוספות והתאריך נחשב למועד הגשת הבקשה הראשונה. כלומר, קיימת זכות ראשונים העשויה להיות חשובה מאוד בענפים תחרותיים.
למידע נוסף על רישום פטנט ולקביעת פגישה עם נציגינו, התקשרו לטלפון 074-7145148.