רישום פטנט הוא תהליך קצת דומה לשייט בדלתה של נהר: מבוך עם הרבה מקומות בהם צריך להחליט האם לפנות ימינה או שמאלה. יש יותר מדרך אחת להגיע בבטחה למטרה, אבל יש גם הרבה דרכים שהן מבוי סתום.
להלן הסבר ממש על רגל אחת על איך לרשום פטנט.
כדי לרשום פטנט צריך קודם כל להגיש בקשות פטנט שמתארות את ההמצאה. הבקשות נרשמות במקומות שונים, כגון ישראל, ארה”ב, סין, יפן, אירופה (כאישות אחת או מדינה-מדינה) וכו’, לפי שיקולי היכן צריך ואפשר וכדאי לקבל מונופול כלכלי על ההמצאה. כל בקשה נבחנת במקום בו היא הוגשה, ולבסוף מתקבלת כפטנט או נדחית.
מתי להתחיל את תהליך הרישום של הפטנט?
התשובה הפשוטה ביותר: כמה שיותר מוקדם. מאז החלת חוק הפטנטים החדש בארה”ב שנכנס לתוקף בשנת 2012, כל העולם מאוחד תחת העיקרון של “כל הקודם זוכה”: אם שני אנשים רושמים בקשת פטנט על אותה המצאה, אזי כל הזכויות ניתנות למי שהקדים ברישום.
תשובה מסובכת יותר: כשההמצאה בשלה. במידה שההמצאה הינה בגדר רעיון גלמי בלבד, כלומר יש מעט מאד או חסר בכלל ידע כיצד לייצר או לבצע את ההמצאה, אזי ייתכן ואין בסיס מספיק טוב לרישום. אמנם אפשר להגיש בקשה מקדמית אחת ותוך שנה לבצע בה שינויים רבים ולהגישה שוב, תוך שמירת התאריך של ההגשה הראשונה (דין קדימה), אבל שמירת התאריך תלויה בכך שיהיה בסיס מספיק טוב לבקשה המתוקנת בבקשה המקדמית. במידה וההמצאה נחשפה לציבור בתוך השנה ואין שמירה של התאריך של ההגשה הראשונה, אזי למעשה ההמצאה פורסמה לפני התאריך החדש (של הבקשה המתוקנת) והפרסום העצמי פוסל חידוש. ממש גול עצמי.
כמו כן צריך לקחת בחשבון שיש המצאות שמקדימות את זמנן, ואז הרישום עלול להיות להמצאה שלא תיכנס לשימוש לשנים רבות למשל תרפיית גנים gene therapy,
אמאצאות שונות אחרות