חיפוש פטנטים

למצוא בדיוק את מה שאתם צריכים

רישום פטנטים

מקנה לבעליו מונופול על
ניצול מסחרי של ההמצאה

מדגם רשום

זכות קניינית על עיצוב מוצר תעשייתי חדש או מקורי

סימני מסחר

משמשים לזיהוי מוצרים עם מספקי השירותים או היצרנים

סודות מסחר

מידע סודי שנותן יתרון למחזיק המידע על פני יריביו המסחריים

זכויות יוצרים

הגנה שניתנת ליוצר מפני שימוש בלתי מורשה בקניין הרוחני שלו

איך, למה ומתי עושים חיפוש פטנטים

בואו נתחיל מהבהרה שיש יותר מסוג אחד של חיפוש פטנטים.

 

שני סוגים עיקריים הם:

  1. חיפוש כשירות לפטנט
  2. חיפוש חופש פעולה

 

כדי להסביר את ההבדל בין השניים צריך קודם כל להסביר את המבנה של פטנט.  פטנט מורכב משני חלקים עיקריים: התביעות, שהן כל אחת משפט קצר תמציתי ביותר המגדיר את האמצאה עליה רוצים פטנט, ותאור האמצאה, שהוא מספק פרטים מלאים של כיצד לייצר את האמצאה, מה השימושים שלו וכו'.  פטנט ניתן על התביעות, אבל התביעות חייבות לנבוע מתוך תאור האמצאה.

 

כאשר אנחנו עושים רישום פטנט, לדוגמא רישום פטנט בארה"ב, אנחנו עושים הגשה של בקשה לפטנט בארה"ב אצל משרד הפטנטים האמריקאי USPTO.  הבקשה נבחנת על ידי הבוחנים אצל ה- USPTO; בפרט הם לומדים את האמצאה כפי שהיא מוגדרת בתביעות ואז מבצעים חיפוש במאגרי פטנטים באינטרנט וגם בכלל באינטרנט [כתבי עת, יוטיוב וכו'] כדי לראות האם קיים ידע רלוונטי אשר קשור לתביעות.  זהו חיפוש כשירות לפטנט.

 

במסגרת החיפוש מה שרלוונטי לכשירות הוא כל דבר שפורסם, לרבות תאור האמצאה של פטנט אחד או יותר – יתכן שיש פרט רלוונטי אשר לא מופיע בתביעות של פטנט אלא רק בתאור האמצאה.

 

החיפוש של כשירות לפטנט, מהווה השוואה בין האמצאה שלכם לבין ידע קודם כללי.  לעומת זאת, חיפוש חופש פעולה, freedom to operate [FTO], הוא חיפוש בו משווים בין המוצר שלכם לבין תביעות של פטנטים.  האם המוצר שלכם מפר את אחת התביעות של פטנט כלשהו?

 

אם יש לכם מוצר ו\או רצון לרשום פטנט, האם אתם צריכים לבצע את אחד החיפושים האלה? האם אפשר לעשות את שני החיפושים יחד כחיפוש אחד, למשל אם יש לכם כבר מוצר מוכן לשיווק ואתם רוצים גם לרשום פטנט? על המוצר?

 

בדרך כלל התחלת התהליך של רישום פטנט הוא הרבה לפני שיווק המוצר.  בעצם, מהזמן של התחלת רישום פטנטים ועד ליציאה לשוק עוברות כמה שנים, ובמשך השנים המוצר משתנה.  לכן, בדרך כלל כדאי לעשות קודם חיפוש כשירות לפטנט ורק אחר כך, סמוך ליציאה לשוק עם מוצר [שמוגדר בפטנט], לעשות חיפוש חופש פעולה כדי לוודא שאין פטנט חוסם.

 

עקרונית, יש חפיפה רבה בין חיפוש כשירות לפטנט לבין חיפוש חופש פעולה, אבל ההתמקדות היא שונה.  למשל, בחיפוש חופש פעולה, במידה שמוצאים פטנט אמריקאי שנראה רלוונטי, כי רוצים לשווק מוצר בארה"ב, במידה ורוצים לשווק באירופה צריך גם לבדוק את הפטנט האירופאי המקביל לפטנט האמריקאי, כי בכל מקום התביעות הן שונות, ולכן יתכן מצב שיש חופש פעולה בארה"ב ואין באירופה, וההפך.

 

לסיכום, חיפוש כשירות לפטנט וחיפוש חופש פעולה הם חיפושים שונים ובדרך כלל אין הרבה טעם לשלב אותם, גם מבחינת עלות וגם מבחינת זמנים שונים.

 

אמרנו שהבוחנים בודקים את בקשת הפטנט.  אם כך, האם אפשר להגיש בקשת פטנט ללא ביצוע חיפוש פטנטים כלל? עקרונית כן, אין שום חובה חוקית לבצע חיפוש כזה לפני ההגשה.

יחד עם זאת, במידה רבה החיפוש של הבוחנים הוא מאוחר מדי.  למשל, נניח והבוחנים יגלו שבעצם האמצאה שלכם אינה חדישה כלל.  במקרה זה כבר הוצאתם הרבה מאד כסף לעורך פטנטים על עריכת הבקשה לפטנט, תשלום אגרות פטנטים למשרד הפטנטים וכו'.  גם אם הבוחנים לא מצאו דברים שיקלקלו לכם לחלוטין, יתכן וידרשו שינויים לבקשה שלכם כדי להבהיר לבוחנים שהאמצאה שלכם שונה וחדשנית.  אבל חוקי הפטנטים מאד נוקשים, ולכן יתכן ולא יהיה מותר לכם לבצע את השינויים הנדרשים.

לכן, כדאי לפני התחלת תהליך רישום פטנטים לבצע חיפוש פטנטים – בפרט, כשירות לפטנט.  כך תוכלו לדעת האם כדאי בכלל לרשום פטנט, כיצד לנסח את הבקשה לפטנט כדי שתתגבר על הידע הקודם, ואולי אפילו תלמדו דברים מהחומר שהתגלה שיעזור לכם בשימוש באמצאה שלכם, למשל קונה פוטנציאלי לאמצאה שלכם.

לכן אנחנו מתעקשים לבצע חיפוש כשירות לפטנט לפני שאנחנו מתחילים לערוך את בקשת הפטנט.  בנוסף, בדרך כלל אנחנו מבצעים את החיפוש בעצמנו, מכמה סיבות: 1) תהליך החיפוש אינו שקוף [גם כשאר המחפשים משתפים פרטים על תהליך החיפוש] ולכן רק בחיפוש העצמי אנחנו יודעים בדיוק מה המצב בטכנולוגיה של האמצאה 2) אנחנו צוברים ידע על התחום וכך לומדים לעומק על האמצאה לפני שאפילו מתחילים בעריכת הבקשה לפטנט 3) יש לנו שליטה על איכות החיפוש.  

נא לשים לב כי לצורך החיפוש יש צורך במעין תביעות פטנט למרות שטרם אפילו התחלתם בתהליך של רישום פטנט.  לכן אנחנו כבר עושים עבודה קטנה ראשונית של רישום פטנטים, כבר בשלב של החיפוש לפטנטים.

משרדי עורכי פטנטים מעטים מבצעים את החיפוש בעצמם, כי מבחינתם החיפוש הוא מאד אינטנסיבי ולא כל כך רווחי.  מבחינתנו, חיפוש כשירות לפטנט הוא השקעה בלקוח.

יש מקרים בהם האמצאה היא רק בשלבים הראשונים של הווייתה, והממציאים צריכים עזרה בעצמם ללמוד את התחום, למשל מי המתחרים העיקריים.  במקרה זה ניתן לעשות חיפוש מאד מקיף וכללי תוך שימוש במונחים מעטים לחיפוש, מה שמגדיל את כמות התוצאות, ומאפשר לטעום מהרבה טכנולוגיות, שהמכנה המשותף ביניהן לא חזק מאד.  

לאו"ם יש יחידה WIPO שהוא לקניין רוחני.  ניתן לראות כאן דוגמאות של חיפושים מקיפים, חיפושי landscape.

להגשת בקשה לפטנט

פנו אלינו וקבלו פרטים וייעוץ מקצועי