מהי הפרת פטנט ומהם הפיצויים בגינה
העיקרון העומד מאחורי רישום אמצאה כלשהי כפטנט, הוא להעניק לבעלי האמצאה בלעדיות מקומית על השימוש בה לתקופה מסוימת. מחד גיסא, הרעיון הוא לקדם את הטכנולוגיה ואת הכלכלה על ידי תמרוץ יזמים וממציאים להשקיע מזמנם וכישרונם בהמצאות שונות, מהן יוכלו לראות תגמול לאורך תקופה ארוכה מבלי שאחרים יעשו בהמצאתם שימוש ללא אישור מפורש ואף תשלום תמלוגים. מאידך גיסא, על מנת לאפשר לציבור ליהנות בסופו של דבר מתחרות, וכדי לאפשר לאחרים להמשיך ולפתח את ההמצאה, תקופת הפטנט מוגבלת. כל עוד תקופה זו עומדת בעינה, שימוש בלתי מאושר בהמצאה ללא אישור בעליה הינה בגדר הפרת פטנט, פעולה העלולה לגרור תביעת פיצויים.
מה קורה בהפרת פטנט?
אם אדם או גוף כלשהו סבורים כי בוצעה הפרת פטנט כנגדם, ביכולתם לפנות אל הגורם המפר ולהביא לידיעתו על קיום הפטנט, שכן ייתכן והמפר לא מיודע בכלל שיש פטנט. ייתכן שאפשר להגיע להסכמה על שימוש בפטנט. אם אין הסכמה לגמי המשך השימוש, אפשר לפנות לבית המשפט שידון בנושא. על פי חוק הפטנטים, מדובר בתביעה אשר עניינה הן בפיצויים כספיים והן באפשרות להוצאת צו מניעה כנגד המשך השימוש בהמצאה על ידי הצד המפר. שאלה חשובה היא כמובן, באיזה סכום פיצויים מדובר, וכמו בכל תביעת נזיקין (ואפילו יותר) מדובר בסוגיה מורכבת. כך למשל, חוק העונשין קובע כי אם יימצא שאכן התקיימה הפרת פטנט, בית המשפט ישקול במרכיב הפיצויים הן בהפרה עצמה והן במצב שנגרם לתובע עקב המעשה. במילים אחרות, בית המשפט ייקח בחשבון את הנזקים הישירים שנגרמו לתובע. בנוסף, הוא יביא בחשבון את דמי התמלוגים אשר המפר אמור היה לשלם לתובע, לו ניתן לו רישיון להשתמש באותו הפטנט, וזאת לכל אורך תקופת ההפרה הנידונה. התקופה של ההפרה עשויה לכלול אפילו את התקופה לפני מתן פטנט, בתנאים מסוימים. עוד יתחשב בית המשפט ברווחים שהמפר הפיק בגין מעשה ובכלל בהיקף ההפרה.
היבטים נוספים של ההפרה
כאמור, בית המשפט אינו חייב להסתפק רק בפיצויים אלא ביכולתו גם להוציא צו מניעה שאינו מאפשר למפר להמשיך ולעשות שימוש בפטנט. בנוסף לכך, במידה שבעל הפטנט או הרישיון הייחודי סיפקו למפר אזהרה, והאחרון לא נענה לה, בית המשפט גם יכול לצד הפיצויים הנ”ל לפסוק עוד פיצויי עונשין. יש לציין כי פיצויי העונשין אינם יכולים לעלות בסכומם על הפיצויים בגין ההפרה. לבסוף, חוק העונשין מציין בפירוש כי קיים שיקול דעת נרחב לבית המשפט בבואו לפסוק את הפיצויים, תוך שהוא מתחשב בשיקולים שהובאו לעיל, אך מתייחס לכל מקרה לגופו ולפי הבנתו, הטיעונים, הנסיבות והנתונים שהובאו בפניו.
צריך לקחת בחשבון כי עילא להפרת פטנט הינה שלא היה מן הראוי מלכתחילה לתת פטנט על האמצאה, כלומר המפר עלול לתקוף בבית את הפטנט, והפטנט עלול עקב כך להיפסל.
כמו כן, לעיתים קרובות המתחרה מתחכם ומנסה לעקוף את הפטנט. לכן לפעמים אין באמת הפרה, אם המתחרה עושה מסחור של מוצר דומה לאמצאה, אבל אינו באמת מכוסה על ידי הפטנט. חשוב מאד לגייס עורך פטנטים טוב, שיודע לייצור פטנט חזק שיתפוס את כל מי שמנסה לעקוף או להפיל את הפטנט.
לפרטים נוספים ולקבלת ייעוץ מקצועי, צרו קשר עם The Patenters – המרכז לקניין רוחני בטלפון 074-7145148 או בדוא״ל