ישנה שאלה שהרבה ממציאים שואלים: כיצד אני מגן\ה על הרעיון או על ההמצאה (אמצאה) או על הפטנט שלי?
במאמר קצר זה אנו מבקשים לתקן תפיסות מוטעות לגבי הגנת רעיון או פטנט או המצאה, ולהסביר שבתחום הקניין הרוחני אמנם יש צורך להגן על מה ששייך לך, אך אולי ההגנה אינה על מה שחשבת.
השלבים בחיים של פרי מחשבתך עשויים להיות כאלה: 1. הגיית הרעיון
2. הפיכת הרעיון להמצאה 3. הכנת והגשת בקשה לפטנט על ההמצאה
4. קבלת פטנט על הבקשה 5. ייצור\שיווק מוצר המבוסס על ההמצאה.
רעיון
בשלב זה הממציא חושב על פתרון לבעיה בלי להיכנס לפרטים כיצד בדיוק לבצע את הפתרון. אין מספיק “בשר” בפתרון כדי לקבל פטנט, או כדי לייצר מוצר. כיצד אפשר למנוע גניבת הרעיון (“הגנה מגניבה”), אם לא ניתן לקבל על הרעיון פטנט? התשובה היא כי עדיף להשאיר את הרעיון בסוד ולהשקיע ברעיון מחקר ופיתוח עד שהוא “בשל”.
המצאה
הרעיון הבשיל להמצאה. בשלב זה הרעיון הוא גשמי וניתן ליישום (לפחות על הנייר) ואפשר להגיש עליו בקשת פטנט המתארת את ההמצאה, או לחילופין לשמור עליו כסוד מסחרי (נא לקרוא כאן על סוד מסחרי). ממציא אחר עלול להגיש בקשת פטנט על אותה אמצאה. זכאות לפטנט נקבעת לפי דין קדימה, “כל הקודם זוכה”, כלומר מי שמגיש את הבקשה ראשון, ולכן צריך להגיש בקשה בהקדם כדי להגן את הזכאות לרישום פטנט. כדאי להתייעץ עם עורך פטנטים לגבי בשלות הרעיון לרישום: כדאי לרשום את הבקשה בדיוק בזמן הנכון, לא מוקדם מדי ולא מאוחר מדי.
בקשה לפטנט
הבקשה הוגשה (למעשה בדרך כלל צריך להגיש מספר בקשות עבור אותה המצאה, אך לשם פשטות נתמקד בבקשה אחת). האם על ידי הגשת הבקשה אפשר לקבל הגנה מתביעה של מתחרה?
ובכן, פטנט לעולם אינו מפר פטנט של מתחרה. רק מוצר או תהליך עלולים להפר פטנט על ידי שימוש בהם או מסחורם.
האם ניתן לקבל הגנה מגניבת ההמצאה שלך, כלומר שימוש בה, ייצורה או מכירתה על ידי מתחרים? בקשת פטנט אין לה תוקף חוקי לעניין זה, אם כי בנסיבות מסויימות ניתן לאיים על מתחרה על כך שקיימת בקשה לפטנט שעומדת להיות פטנט. לעיתים ניתן לזרז את תהליך קבלת הפטנט כאשר ידוע על העתקת ההמצאה.
פטנט
הפטנט מאפשר “להגן” על ההמצאה מהעתקה על ידי מתחרים. אך המילה הגנה לא כל כך מתאימה, מכיוון שפטנט הוא כלי התקפי.
מוצר\תהליך
זהו השלב הראשון בו המצאתכם יוצאת לשוק. למעשה, רצוי להשיק את המוצר קרוב ככל האפשר אחרי הגשת הבקשה לפטנט.
בשלב זה אכן יש על מה להגן. עליך להגן על המוצר\תהליך מפני הפרה של פטנט אחר, של מישהו אחר, בלי שום קשר לקבלתך פטנט שמכסה את המוצר\תהליך. הדרך לעשות זאת היא לבקש מעורך פטנטים לבצע בדיקת חופש פעולה. בדיקה זו תוסבר במאמרים הבאים, חופש פעולה א’ ו- חופש פעולה ב’.
עומדים לשווק מוצר חדש או כבר התחלתם למכור? התקשרו מייד לביצוע הבדיקה.