איך רושמים פטנט חלק ג פרוביזיונלית\מלאה\PCT

כאמור בחלק א' של "איך רושמים פטנט", יש חלוקה עיקרית של רישום הקניין הרוחני לפי זמנים: שלב מקדמי בו מגישים בקשה אחת ראשונית, ושלב מאוחר יותר, של הגשת בקשות מרובות על סמך ההגשה הראשונית ("דין קדימה").

כלל זה של רישום קניין רוחני חל במיוחד בפטנטים, אבל ניתן לרשום גם בקשה ראשונה ויחידה למדגם או לסימן מסחר, ותוך פרק זמן מוגבל להגיש עוד בקשות על סמך הגשת הבקשה הראשונה. נתמקד בדיון הבא על רישום פטנטים.

הגשה שלב א'
לצורך הגשת הבקשה הראשונית, עומדות בפניך 3 אפשרויות עיקריות מתוכן יש לבחור הגשת (לפחות) אחת:

1. בקשה פרוביזיונלית provisional
בקשה מסוג זה מכונה לפעמים פרוביזורית (עיוות השם המקורי). מגישים בקשה כזו רק למשרד הפטנטים האמרקאי (USPTO). יתרון של סוג בקשה זו הוא שאגרת הבקשה היא ממש נמוכה (קצת יותר מ – 100$). כמו כן, הבקשה יכולה להיות די גולמית (שכ"ט להכנה נמוך) מכיוון שהיא לא נבחנת. החסרון הוא שבקשה זו אינה יכולה להבשיל לפטנט. כלומר מי שצריך פטנט בארה"ב יהיה חייב להגיש בקשה מלאה ונפרדת שם (עם שכ"ט להכנה נוספת).
2. בקשת פטנט רגילה
אפשר להגיש בקשה בישראל, או ארה"ב, או אירופה, או ארץ מסוימת באירופה וכו'. יתרון של הגשה זו הוא שהבקשה תהפוך בסוף (כך מקווים) לפטנט, כלומר אין "בזבוז" של הכנת והגשת בקשת פרוביזיונל. החסרון הוא שחוץ מכמה מדינות, לא ניתן לשנות את התאור בבקשה לאחר הגשתה – "נגעת נסעת". כלומר הבקשה צריכה להיות פחות גולמית מאשר פרוביזיונל.
3. בקשת PCT
זוהי בקשה שמגישים לרשות בינלאומית של האו"מ. היתרון של בקשה זו הוא שאפשר לדחות את הגשת הבקשות לרוב המדינות עד שנתיים וחצי לאחר הגשת בקשת ה- PCT (במקום עד שנה אחת כאשר הבקשה הראשונית היא לא בקשת PCT). כלומר קונים זמן שבו אפשר להשיג השקעות, רווחים וכו' למימון היקר של בקשות פטנט בכל מיני מדינות, ואולי גם ללמידה היכן משתלם לרשום פטנט. החסרונות של בקשה זו הן המחיר היקר של האגרה, ואי הבשלה לפטנט (כמו הפרוביזיונל). לעומת הפרוביזיונל, הבקשה כן נבחנת.

שלב ב'
לצורך הגשת הבקשות לכל מיני מדינות או רשויות איזוריות, צריך להגיש או בקשת PCT או בקשות פטנט רגילות לפני תום השנה מתאריך הגשת הבקשה הפרוביזיונלית או בקשת הפטנט הרגילה. כאמור אם הוגשה בהתחלה בקשת PCT אז יש שנתיים וחצי להגשת בקשות פטנט לכל מיני מדינות.
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
לסיכום ביניים, יש שלל אפשרויות להגשה של בקשות, מתוכן יש לבחור אפשרות אחת. כיצד בוחרים? נענה על ידי מתן דוגמאות.

1. הגשת בקשה על ידי אוניברסיטה
במקרה זה בדרך כלל החוקרים מכירים היטב את תחום ההמצאה, וכבר הכינו את תאור ההמצאה ברמה של מאמר. כמו כן, ההמצאות הן לעיתים קרובות לא בראש מעייניהם של החוקרים, והסטודנטים הממציאים עוזבים. לכן יש הרבה הגיון בכתיבת בקשת פטנט מלאה ולא גולמית בשלב א'. יחד עם זאת, בדרך כלל אין לאוניברסיטה כוונה לייצר\לשווק את ההמצאה אלא להוציא רשיון לגופים אחרים, למשל. לכן המטרה להתחיל את הרישום במינימום הוצאות, למשל על ידי הגשת בקשה פרוביזיונלית, ותוך שנה להחליט איפה להגיש בקשות פטנט, לפי ההתעניינות המסחרית בהמצאה.

יש בעייתיות במודל הזה מבחינת תשלום שכ"ט לכתיבה מלאה לכאורה של בקשה ראשונית על ידי עורך פטנטים (מבחינתי הכתיבה אינה באמת מלאה אם אין סט תביעות מלא למשל, ויש לא מעט משרדים שמציעים כתיבה ראשונית "מלאה"). המשרד האמון על העריכה יכול להציע לעשות את הכתיבה המלאה לכאורה תמורת שכ"ט מכובד, ולבצע "תיקונים קטנים" שנה לאחר מכן תמורת שכ"ט נמוך, כדי להשאיר את השכ"ט הכולל בגובה תחרותי. אלא שמנסיוני פעמים רבות התיקונים הנדרשים אינם קטנים כלל מסיבות שונות, כמו הדוגמא למעלה. בעיה זו מחריפה אם עורך הפטנטים מתחלף והוא מקבל אחוזים של שכ"ט לפרנסתו: למידת החומר מאפס ועבודה עבור שכ"ט זעום. לחלופין המשרד סומך על הכתיבה ה"מלאה" של שנה שעברה ומגיש אותה as is למדינות השונות. מצב זה אינו טוב מכיוון שהגרסה הסופית היא הקובעת ועלולה לא לזכות לטיפול הראוי. כלל טוב: המחיר צריך להיות סביר, וצריך להיות טיפול נכון, בכל השלבים של הטיפול בבקשה. הלקוח צריך להיות מודע לתמחור פעולות בסיסיות שונות ולהשלכות בהתאם.

2. הגשת בקשה על ידי סטרט-אפ
בדרך כלל, בשלב הגשת הבקשה הראשונית אין אפילו חברה, או הסטרט אפ מתחיל מאדם אחד או אנשים בודדים ועם מעט מימון. לכן צריך לצמצם בעלויות בהתחלה. מצד שני, צריך לחשוב על אקזיט שהוא בדרך כלל תוך כ-5 שנים, וכדאי מאד שיהיו פטנטים ביד בזמן האקזיט (כדי להגדיל את המחיר באקזיט). לכן כדאי להתחיל רישום מהגשת בקשת פטנט אמריקאית, כדי להתחיל את התהליך שם בהקדם האפשרי (כמעט כולם צריכים פטנט בארה"ב, שנדרשות בממוצע כ-5 שנים להשיגו), ולהגיש תוך שנה בקשות נוספות -אולי לא להגיש בקשת PCT כדי למזער הוצאות.

3. הגשת המצאה על יד חברה גדולה
חברה מסודרת ומבוססת שמשקיעה הרבה בפיתוח הקניין הרוחני שלה תוכל להגיש בהתחלה בקשת PCT או לפחות בקשת פטנט רגילה ואחרי שנה בקשת PCT (עם עריכה מלאה מחדש לאור פיתוחים ורעינות חדשים על ידי עורך הפטנטים ו\או המפתחים ו\או הממציאים), ולאחר עוד שנה וחצי להגיש בקשות פטנט בהרבה מקומות.

בפרק הבא נדון בבקשות "פטנט קטן" Utility model

מאמרים נוספים